יצא לך פעם לחשוב על המילה הסתדרות? איזו קונוטציה היא מעבירה לך? הדעות לגבי השלות הללו חלוקות. יש הרואים בה מילה חזקה המסמלת את מבצרו הלגיטימי של הפועל העברי. ויש הרואים בה גוף מוסדי פוליטי צמא אלי קרבות ושביתות.
המילה עצמה מעידה על גוף המתעסק ברבים. למה הדבר נמשל? נסה לדמיין ענף עץ דקיק. האם הוא שביר? בהחלט כן. עכשיו דמיין לקט ענפים - זו תורת ההסתדרות כולה: להיות מאוחדים ולעמוד על זכויות החברים שבה.
הסתדרות בראי השנים
ההסתדרות נולדה בראשית המאה הקודמת, על מנת להגן על זכויות העולים החדשים שהגיעו לארץ ישראל מכל קצוות העולם. תפקידה העיקריים היה לשמש כארגון גג לא פוליטי שמגן על זכויות העובדים בישראל. בין הנושאים המטופלים על ידי הגוף עד היום אפשר למצוא גם סוגיות של דיני עבודה, דיני עובדים ושמירת התנאים הסוציאליים של החברים בה.
עם קום המדינה הפך אותו גוף הנקרא הסתדרות למזוהה עם מפלגת השלטון, דאז - מפא"י. הזיווג הזה העצים את כוחו של הארגון, אשר הפך להיות חלק מהשלטון עצמו, אך בו זמנית החליש אותו פנימה. הרעיון שאיגוד לא פוליטי האחראי על זכויות העובדים ישמש גם כמעסיק נידון לכישלון חרוץ. תדמיתו של הארגון ניזוקה עם השנים.
הסתדרות ככוח פוליטי עולה
במרוצת השנים צבר הארגון כוח פוליטי רב ועימו נכסים רבים ומוסדות כלכליים. קופת חולים הכללית, בנק הפועלים וחברת שיכון ובינוי הם חלק מהמוסדות אשר נקשרו לארגון. הסתדרות העובדים הפך להיות הארגון החזק במדינה ושימש כארגון גג לוועדי העובדים החזקים במשק, שהיוו יחד גם מאזניים פוליטיות מול מפלגות הימין דאז.
הסתדרות עם הפנים לעתיד
המהפך בארגון הגיע בתחילת שנות התשעים, עם התמנותו של חיים רמון למזכ"ל הארגון. אם עד אז נתפסה הסתדרות העובדים כגוף מסואב וגדול, דבר שפגע בתדמיתו וגרם לשיתוק פנימי של הארגון פעמים רבות. בא המזכ"ל הצעיר ושינה את פני ההסתדרות ללא היכר- ומעתה אמור: ההסתדרות החדשה.
המפלגה נפרדה מנכסיה הרבים על ידי הפרטה מאסיבית של החברות שברשותה והעברתן לידיים פרטיות. בו זמנית, נעשו שינויים רבים במבנה הארגוני שלה ומצבת כוח האדם קוצצה ללא היכר. העסקנות הפוליטית פינתה מקום לעשייה פנים ארגונית, דמוקרטית ואמיתית. הרעיון היה ליצור הסתדרות חדשה, פשוטו כמשמהו. מגוף מסואב ומשותק הפכה ההסתדרות לגוף קטן המייצג את חבריו נאמנה מול הממשלה ומשרדי האוצר השונים.
הסתדרות היא לא מילה גסה
ההתייעלות המאסיבית שערך הארגון הביאה לשינוי המיוחל בתדמיתו בעיני הציבור הרחב. עובדתית, כוחו של הארגון נשאר אצל הועדים המאוגדים הגדולים הקשורים למגזר הציבורי. ועדי עובדים מהמגזר הפרטי, ללא הכוח הארגוני של הסתדרות העובדים, נשארו מאחור.
אך גם כך עושה רושם שעם השנים, ולאחר שהתנתק מנכסיו ומתדמיתו המסואבת, נתפס הארגון כארגון לוחמני במובן היעיל של המילה. כזה שמגן על חבריו בשעת צרה. ראשי ארגון חזקים כמו עמיר פרץ בעבר ועופר עיני בהווה, ידעו ויודעים לדאוג לארגון, כאשר הם מזהים שדוחקים אותו לפינה.
זכויות עובדים הן כבר לא עוד מושג מופשט מכל ערך. הגישה נכון להיום היא לא להילחם בכל מחיר, אלא על המחיר - והמסר כנראה עובר לציבור. הסתדרות כמילה נתפסת היום אצל רובנו כלקט ענפים יעיל וחזק כנגד מי שבא לשבור אותו.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.